Shpërndaj:

Arlinda Çausholli

Profil
Arlinda Çausholli është gazetare, publiciste dhe eksperte e njohur komunikimi, me një përvojë 20-vjeçare. Që nga viti 2006, është Drejtoreshë Komunikimi në Aeroportin Ndërkombëtar të Tiranës. Karrierën e saj e filloi në gazetari në vitin 1993 me Gazetën Shqiptare dhe më pas me agjensinë amerikane të lajmeve, Associated Press, në 1997-2002. Ka punuar gjithashtu për gazetën e njohur Corriere della Sera, duke mbuluar zhvillimet më të rëndësishme në Shqipëri në periudhën e tranzicionit të këtyre viteve. Në vitet 2003-2006 ka qenë Drejtore Komunikimi në Zyrën e Kombeve të Bashkuara për Projektet e Shërbimeve (UNOPS).

Eshtë diplomuar në Fakultetin Gjuhë-Letërsi dhe mban Gradën Master për Shkenca Komunikimi, si Studente e Ekselencës. Çausholli ka përvojë si pedagoge në Universitetin Europian të Tiranës. Themeluese dhe udhëheqëse e Programit të suksesshëm të Komunikimit Fit For Future, program komunikimi, zhvillimi personal, motivimi dhe bashkëveprimi qytetar. Eshtë autore e librit „Çizmet e Verdha“, botuar në Nëntor 2016 nga Shtëpia Botuese Toena, përmbledhje e një cikli shkrimesh në prozë për ditët e sotme dhe përkatësi të jetës së gjithësecilit. Çausholli është folëse në plaformën ndërkombëtare TEDx dhe Ambasadore e Organizatës World Vision për Shqipërinë dhe Kosovën, në ndihmë të fëmijëve në nevojë. Fituese e Çmimit Zonjat që bëjnë Shqipërinë për kontributin ndër vite në përmirësimin e shoqërisë shqiptare.

Nga filloi gjithçka?

Këta të dy, më edukuan me ndjenjën e respektit ndaj vetes dhe thjeshtësisë ndaj të tjerëve, më dhanë entuziazmin që është thelbësor për të jetuar shëndetshëm, optimizmin, mosdorëzimin para asgjëje, dhe sensin e realitetit në të njëjtën kohë.


Është edukimi më i vështirë sepse kërkon energji të pashtershme, vigjilencë të palëkundur, ekuilibër akrobati, harmoni baleti dhe mendje e zemër shumë të hapur. Por, kur plazmohen të gjitha natyrshëm, i njeh dhe mundohesh ta përcjellësh tek të tjerët.


Programi i Komunikimit Fit For Future ka në thelb pikërisht këtë: pasqyrimin te njëri-tjetri, zhvillimin personal, ndërtimin e urave të komunikimit në vend të mureve. Besoj fort te kjo dhe përpiqem që kjo platformë të zgjerohet me sa mundet, sepse e shoh se pjesëmarrësit forcohen dhe përqafojnë një këndvështrim të ri të të parit të gjërave.Përpiqem, sepse mendoj, se nëse qytetarët e shtresës së mesme - që janë potencial për të kontribuar për shoqërinë - nuk janë të aftë të organizojnë veten dhe ta vlerësojnë atë, nuk kanë të ardhme për të qenë ndihmë dhe mbështetje as për veten e as për të tjerët që ndjehen të paprivilegjuar ose të brishtë. Apo qoftë, dhe të ndikojnë siç duhet, në vendimarrje kyçe që lidhen me fatet e vendit ku jetojmë.


Programi Fit For Future, nisma e komunikimit njerëzor i shërben pikërisht këtij qëllimi. E unë shpresoj të kthehet në lëvizje.


Në foto - Prindërit e mi, Gilera dhe lumturia

Fit For Future

Komunikim, vetëbesim, fuqizim dhe motivim
Programi i Komunikimit Fit For Future (FFF), ka për qëllim të zhvillojë personalisht individin, të promovojë cilësinë e komunikimit profesional dhe njerëzor, të japë nota të mendimit pozitiv dhe të krijojë një frymë bashkëpunimi në grup. Ideja e këtij programi dhe realizimi tij u bë në zanafillë në vitin 2013 në Aeroportin Ndërkombëtar të Tiranës me punonjësit e tij dhe më pas është shtrirë në Shqipëri, Kosovë, me dëshirën për të kontribuar dhe frymëzuar për një ditë cilësore të individëve të profesioneve të ndryshme, por që ndajnë të njëjtat dëshira e qëllime.

ÇIZMET E VERDHA

ARLINDA ÇAUSHOLLI
Libri “Çizmet e Verdha”, një prozë delikate e ditëve tona. Është quajtur si një “libër pa kohë” për mesazhet universale që përcjell tek lexuesi butësisht, por me forcën e pashtershme të fjalës. Reflektime historish të vogla dhe të përditshme, personale dhe jo vetëm, që gjallojnë ndjesitë dhe vlerat njerëzore, aq sa arrin të zhytesh lehtësisht në rreshtat e tij. Libri është ndarë në tre pjesë: Jeta, Njerëzit, Ngjarjet.
Shkrimet janë frymëzuar nga këto tre kategori përjetimesh, ndër mejtime që hapen një e nga një me aftësinë kurajoze të vëzhgimit ndaj gjithkujt dhe ndaj gjithçkaje. Një përzgjedhje historish që kanë si shtyllë kurrizore njeriun e thjeshtë, forcën dhe brishtësinë e tij. U kushtohet atyre që punojnë dhe jetojnë me zemër.
Lexohet ngadalë. Mundësisht, me nënvizime. Lexim të mbarë!